5 x Samen spelen zonder ruzie…. Hoe dan?!

Broer en zus, niet met en niet zonder. Samen spelen, ho maar! “Ik zat hier eerst, jij kijkt naar mij, je mag niet op mijn kamer komen, blijf van mijn Barbie af, jij bent stom, nou en, jij bent stommerst!”-ruzietjes. Daar vinken we er hier dagelijks wel een paar van af.  But guess what… ,er zijn een paar momenten dat ze wél elkaars beste vrienden zijn.

5 x Samen spelen zonder ruzie. Hoe dan?

1. Als de wekker nog niet gegaan is

De wekker van de kinderen staat op schooldagen om 07:10. Vaak zijn ze eerder wakker, maar ze mogen pas om 07:10 bij ons op de kamer komen… Eigenlijk wil ik niet dat ze al heel vroeg lopen te spoken, maar vaak zijn ze heel lief aan het spelen bij elkaar op de kamer. Julie leest James voor of ze gaan aan de slag met de houten trein.

2.In de weekenden als ze zelf al naar beneden mogen

In het weekend staat de wekker ietsje later, maar voor mij nog steeds te vroeg. De kinderen komen rond half 8, kwart voor 8 even knuffelen en goedemorgen zeggen. Daarna gaan ze naar beneden of naar de TV-kamer en zijn ze tegenwoordig vaak nog een uur zoet samen. Met een beetje mazzel pakken ze zelf ook een bakje melk met honeyloops. #eerstehongerendorstgestild

3.Op vreemd terrein

Als ze ergens zijn waar ze geen anderen kinderen kennen. Bijvoorbeeld in het zwembad of als we de bossen in gaan of naar een speeltuin. Op de eerste vakantiedagen, als de miniclub nog nieuw is en vakantievriendinnetjes en vriendjes nog gemaakt moeten worden.

4.Bedtijd!

Wait what…, oh shit is het alweer half 9. Moeten die twee niet naar bed? Draait zich om en ziet haar kinderen voorbeeldig spelen met Duplo. Duplo? Geen geruzie om een i-pad? Nope, ze spelen met Duplo, vinden alles goed van elkaar en bouwen de mooiste creaties.

Hmmmm must be bedtime…..

5. Als ik zeg dat…

 • Als ze nu niet stoppen met ruzie maken dat ik de tablet afpak. #verrassend
 • Als ze nu niet stoppen met ruzie maken ze op hun eigen kamer ALLEEN moeten spelen.
 • Als ze nu niet stoppen met ruzie maken dat ik de tv uitzet.
 • Als ze nu niet stoppen met ruzie maken dat ik …….  Afijn, je snapt dit kan een lang sub-lijstje worden 😉

Het komt goed!

Mijn broertje en ik waren niet anders vroeger. Ondanks kapot geslagen deuren, attacks met stofzuigers en vele ‘ik zat hier eerst’ en klikspaanacties verder, is het dan toch goed gekomen en kunnen we zowaar samen vakantie vieren! Ik maak me dus eigenlijk niet zo’n zorgen over de broer-zus ruzies tussen Julie en James.

Daarbij heb ik me ook wel eens laten vertellen dat dit soort ruzietjes bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Broer of zus is de meest veilige persoon om te testen hoe ver je kan gaan, hoe iemand reageert en ze maken het altijd wel weer goed.

Het lukt me alleen niet altijd het emotionele ontwikkelingsaspect in mind te houden als ze weer eens ruzie maken.  

Vanavond hadden ze ook een samen spelen moment(no.4).  En ja, ze hebben mama gefopt. Ik denk dan inderdaad: Laat ze maar even, ze spelen nu zo fijn. Geniet van even van de rust in huis…

Hoe is het met de broer-zus, zus-zus, broer-broer ruzietjes bij jullie in huis? Of zijn het echt beste maatjes en is er weinig geruzie (hoe fijn)

Liefs Mathilde

Tags: , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (6 jaar) en James (3 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Comments

 1. Beantwoorden

  Whaha die van mij zijn 5 en bijna 2 en het gaat hier EXACT hetzelfde. Op het naar beneden gaan na dan, want hier krijgen ze het traphekje nog niet open. ?

  1. Beantwoorden

   Haha gelukkig dan ligt het niet aan mij ;).

   Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids! Je dagelijkse dosis #momlife. Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Mama zijn hoef je niet alleen te doen en laten we elkaar alsjeblieft een beetje helpen door het delen van ervaringen en tips and tricks.
Je dagelijkse dosis #momlife