Sparen voor je kinderen? Doe jij dat?

Prachtig vond ik het vroeger, mijn eigen spaarpot van de Pennie Rekening! Nu heb ik zelf 2 kinderen en komt ook bij ons thuis dit onderwerp ter sprake. Moeten we sparen voor onze kids, en hoeveel dan eigenlijk?

 

De Penniespaarpot, wie heeft deze ook gehad?! bron: ING De Penniespaarpot, wie heeft deze ook gehad?! bron: ING

 

Wanneer begin je met sparen voor je kind?

We nog geen eigen spaarrekening voor de kinderen geopend. We sparen wel voor ze, maar nog niet in de vorm van een eigen spaarrekening. Julie is bijna 7 jaar en James bijna 4 jaar, nu wordt het denk ik toch wel eens tijd om dat in gang te zetten.  In ieder geval voor Julie. Zij is als groep drie-er nu echt steeds meer bewust met geld bezig en heeft in de gaten dat 50 cent minder is dan 2 euro.

Als ze 7 wordt wil ik voor haar echt starten met het ontvangen van zakgeld en het openen van een eigen spaarrekening. Het vullen en beheer van die spaarrekening komt dan wel op ons ouders aan. Mocht ze een keer zoveel in haar spaarpot hebben zitten kunnen we natuurlijk altijd samen besluiten wat over te maken naar haar spaarrekening.

Hoeveel spaar je voor je kind?

Hoeveel geld gaan we dan eigenlijk storten op die spaarrekening? En doen we dat dan maandelijks of alleen als we iets extra’s over hebben. Zomaar wat dingen die we van te voren wel moeten bekijken. Wat trouwens ook wel iets is om in de gaten te houden is dat al het geld wat je als ouder of grootouder op die rekening stort in de boeken komt als schenking. Je mag per jaar een max. bedrag schenken zonder er belasting over te hoeven betalen. Wil je daar meer over weten, lees dan hier even verder.

Tevens telt het spaargeld van een kind (tot zijn 18e) bij het vermogen van de ouder. Als de ouder, inclusief het spaargeld van kind(eren) meer dan € 25.000 (€ 50.000 voor mensen met een partner) bezit, dan moet er belasting over worden betaald.

Waarom is het belangrijk om te sparen voor je kind?

Betaal je mee aan een rijbewijs? Een rijbewijs kost al gauw € 2.500,-, natuurlijk hoef je dit niet zomaar kado te doen, maar het kan wel fijn zijn als je je kind daarin kan ondersteunen.

Weet jij wat de ouderbijdrage kost als je kind studerende is? De ouderbijdrage tijdens de studie is op dit moment voor een thuiswonende student 4.224 euro en voor een uitwonende student 10.272 euro (Bron: Nibud Studentenonderzoek, 2015).

Kinderen kosten geld, veel geld. Waar je de eerste jaren jezelf blauw betaald aan melk, luiers en te dure kinderwagens, opvang etc, gaat dat later over in kleding, sportclubs, rijbewijs en studiebijdrages.

Er zijn verschillende onderzoeken te noemen die zeggen dat een kind van 0-18 jaar meer dan een ton kosten! Niet verkeerd dus om vast een potje op te bouwen, maar ook om je kind vast een start te geven als ze eenmaal 18 jaar zijn of uit huis gaan.

Waar spaar je voor je kind?

Aangezien mijn eerste rekening een pennyrekening was en ik al jaren naar tevredenheid mijn rekeningen bij de ING heb is het voor de hand liggend om voor Julie ook daar een spaarrekening te openen. Je hebt 2 opties voor het sparen voor kinderen bij de ING. De ‘Groei Groter rekening’ en de ‘Oranje Spaarrekening’. Voor beide rekeningen is geen minumuminleg nodig. Het leuke van de Groei Groter rekening is dat hij echt op naam van je kind komt te staan.


Over een paar maandje wordt Julie 7 jaar. We hebben nog heel even dus om een en ander uit te zoeken en te beslissen in wat voor vorm we het willen gieten.

Sparen jullie voor de kinderen? Al vanaf de geboorte of later pas begonnen?

Liefs Mathilde

Note: voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de informatie die voorhanden is op Nibud.nl en ING.nl

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.

 

Tags: ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (6 jaar) en James (3 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids! Je dagelijkse dosis #momlife. Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Mama zijn hoef je niet alleen te doen en laten we elkaar alsjeblieft een beetje helpen door het delen van ervaringen en tips and tricks.
Je dagelijkse dosis #momlife